Društvo naša Djeca Slatina
Šetalište Julija Burgera 5
65 godina s djecom i za djecu

Održana Tribina “Uloga organizacija civilnog društva u kvalitetnom razvoju zajednice”, 4.12.2018.

Uoči Dana volontera, a u sklopu projekta ”Mala škola poduzetništva” organizirana je tribina ”Uloga organizacija civilnog društva u kvalitetnom razvoju zajednice”.

Tribina je održana u Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina na koju su došli predstavnici brojnih udruga, ustanova grada Slatine i medija.

Nakon uvodne riječi organizatora, kratkog predstavljanja projekta ”Mala škola poduzetništva” i zahvale svim sudionicima i onima koji projekt podržavaju krenulo se s programom. Diana Zelenka ispred Udruge osoba s invaliditetom Slatina predstavila je rad i projekte udruge s posebnim osvrtom na aktivnosti osiguranja kvalitetnog života osoba s invaliditetom. Osvrnula se na široki spektar usluga svojim korisnicima, dugogodišnjeg iskustva i ulogu velikog poslodavca, te važnosti dobre suradnje s dionicima lokalne zajednice. Naglasila je kako nije lako opstati u ovim uvjetima i završila motivirajućom rečenicom ”Uzmi si vremena za razmišljanje, ali kad stigne vrijeme za djelovanje, prestani razmišljati i kreni”.

Rad udruge MOTIV predstavila je Marika Marić. Govorila je o trailu, trackingu i canicrossu kao aktivnostima koje ne samo da povezuju zdrav život kretanje kroz prirodu i razvoj ekološke svijesti već koje imaju i turistički potencijal organizacije natjecanja. MOTIV je u svojih godinu i pol rada, organizirao četiri natjecanja u navedenim disciplinama.

Društvo ”Naša djeca Slatina” jedna je od najaktivnijih udruga u gradu i okolici u kojoj djeluje velik broj volontera. Stoga je predsjednica društva Snježana Pačarić govorila o utjecaju i doprinosu volonterstva u povećanju kvalitete života u zajednici. Također je nabrojala brojne projekte i aktivnosti usmjerene djeci koje udruga provodi, a koje ne bi bilo moguće provesti bez volontera.
Danijela Maravić ispred UZOOR-a, upoznala je prisutne s mogućim izvorima financiranja rada udruga kroz projekte. Predstavila je nacionalne i izvore iz europskih fondova, te osnovne preduvjete za prijavu projekata udruga. Govorila je o čimbenicima uspjeha projekata, kao i važnosti partnerstava.

Zadnju točku tribine imala je Sanja Bošnjak, članica obje udruge organizatora, a govorila je o važnosti usklađivanja udruga sa zakonima, te europskim iskustvima rada udruga. Rekla je kako je na području grada Slatine djeluje više od 150 aktivnih udruga i koje su usklađene sa zakonom, što je pohvalno. Naglasila je da Europska zajednica prepoznaje rad udruga još od samih početaka kroz isticanje triple helix modela, odnosno važnosti javno-privatno-civilnih partnerstava koje bismo svi mogli i trebali primjenjivati. Na kraju tribine, organizatori su zahvalili sudionicima i pozvali na suradnju na budućim projektima.

Podsjetimo, projekt ”Mala škola poduzetništva” provodi Društvo ”Naša djeca” Slatina u partnerstvu s Udrugom za obrazovanje i održivi razvoj (UZOOR) Slatina, a cilj projekta je, uz usmjeravanje učenika da pravodobno i kvalitetno odaberu svoje buduće zanimanje, jačati udruge koje pomažu u kvalitetnom razvoju društva. Projekt se financira putem Javnog natječaja za dodjelu donacija u 2018. godini pod nazivom ”Stvaramo jednake mogućnosti”, što ga je raspisala Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

fotografije: Dragutin Fišli

 

Šetalište Julija Burgera 5
Nazovite nas098 / 697 - 733

Creation & host: MIDNEL d.o.o.